paavonevalainen Tulevaisuus ei ole enää niin kuin ennen.

Autoilu vähenee?

Sakari Nieminen kysyi lisää perusteita eräälle vaalikoneen vastaukselleni: 

Liikennevolyymit voivat juuri nyt olla historiallisessa huipussaan. Autoalan tiedotuskeskus/liikennesuorite ennakoi tulevaa laskua.

Sakari kysyy:  Onko asia todella näin? ...  Kysyisinkin, mihin kirjauksenne perustuu?


Vastaukseni on henkilökohtainen eikä edusta Tulevaisuuden teknologioiden laitoksen kantaa (sitä ei ilmeisesti ole) eikä Tulevaisuuden tutkimuksen laitoksen kantaa. Tämä kysymys olisikin pitänyt ohjata mailiosoitteeseen 
Paavo.Nevalainen@gmail.com. 

Aluksi lyhyt summary: vastaus perustuu intuitioon. Jatkuva kasvu on loogisesti ja matemaattisesti mahdotonta.  Uskon myös, että ne sosiaaliset voimat, jotka valikoivat poliittisen johtomme, suosivat ihmisiä, joilla ei ole  vastaavaa intuitiota. Kaupungistuminen, etätyöt, asumisen absoluuttinen kallistuminen (asuinneliön hinta suhteessa vuosituloihin), työsuhteiden tilapäistyminen, uudet vuokra- ja kimppa-autojärjestelyt, ja erinäiset syrjäytymismekanismit huolehtivat siitä, että henkilöautoilu tulee taantumaan. 

Lisääntyvä sosiaalinen segregaatio (eri yhteiskuntaluokat ja tahot eivät enää ymmärrä toistensa maailmankuvaa, elämäntilanteita ja arvopohjaa johtuen mm. tiedotusvälineiden vastaavasta yksipuolistumisesta) saattaa peittää alla mainitut kehityskulut, mutta tässä on pieni kokoelma tilastoja: 

 • 2015 asti ulottuva tilasto, josta 2014 snapshot (en löytänyt 2015 tällä kertaa), johon voidaan sovittaa mm. toisen asteen polynomi (joka suuntautuisi alaspäin). Kummallekin sovitteelle (suora, paraabeli) voidaan arvioida luotettavuusarvo, tosin vaatisi hiukan pidemmän ajanjakson ollakseen mielekäs: 

  http://www.autoalantiedotuskeskus.fi/tilastot/muut_tilastot/liikennesuorite_ajoneuvolajeittain_1980_-_2014

 • Tukholman ja Helsingin tilastot (näiden kunnollinen kokoaminen yhteen vaatisi virkamiestyötä ehkä päivän): 
 1.     ajokortin hankintaikä nousussa
 2.     ajokortista luopuminen aikaistumassa (vanhuksilla) 
 3.     auton ensihankintaikä kasvussa 
 4.     autojen talvinen seisonta kasvussa 

 

 • USAn tilastot: https://fred.stlouisfed.org/series/M12MTVUSM227NFWA  
  (ko. tilasto on pari vuotta jäljessä kuten Suomessa, mutta ennakkotiedot vaikuttavat lupaavan pientä laskua 2016-2017).
 • USA: autoilijoiden velkaantuneisuus takaisin vuoden 2008 tasolla (vastaavaa voi reflektoida Suomessa auton ensiostajien tulotilastoilla (vaatisi hiukan virkamiestyötä...):

 https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-23/why-america-s-auto-debt-boom-fuels-bubble-talk-quicktake-q-a  

 • Suomelle ennustettu +1.34 -kertoiminen kasvu 2015 ... 2040 ==> +1.2 % vuodessa. Tämä on todella pieni luku, jonka virhemarginaali on suurempi kuin luku itse.  Autoalan nopea kasvu on tuon mukaan peruuttamattomasti ohi. Oma väitteeni on vain hiukan kierteisempi: autoala pienenee tästä lähtien.
 • systemaattinen kasvuoptimismiharha talouskasvua koskevissa ennusteissa. Esimerkki, kuva 2: 

 http://www.businessinsider.com/8-charts-prove-economic-forecasting-doesnt-work-2016-1?r=US&IR=T&IR=T (Kyseessä on vain yksi esimerkki, olen nähnyt kokonaisvaltaisempia esityksiä, en saa niitä nyt esiin. Vastaavaa kasvun yliarviointia on tehty vuosina 2007-2016 Euroopan keskuspankin ja suurimpien suomalaisten talousennustajien taholta.) Ennusteet ovat julkisia ja osoittavat selkeää ja systemaattista  kasvuodotusten yliarviointia. Oma väitteeni: läntisen arvoyhteisön politiikka perustuu tulevan kasvun odotteluun. 


Lopuksi: yksikään poliitikko ei tuo tällaisia viestejä esiin (ehkä Li Andersson). Tämä johtuu kasvun ajan (2050-2006) poliittisesta traditiosta: poliitikko on tulevan hyvän airut, joka (Suomessa) kannustaa yhteistyöhön ja sopimiseen yhteisen tulevan edun nimissä.  Vasta EU:n myötä Suomessa on opittu muita poliittisia ilmaisumoodeja (mm. uhka: yleensä sotilaallinen) ja uniformisuusunelma (EU ja "läntinen arvoyhteisö" vaatii meiltä tiettyä linjaa). 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat